Nők a holokauszt idején (rövidített cikk)

A náci rezsim gyakran tette brutális üldözés célpontjává a zsidó és nem zsidó nőket egyaránt, melynek formája esetenként kimondottan női mivoltukhoz kötődött. Léteztek olyan táborok, illetve a koncentrációs táborokon belül olyan egységek, amelyeket kifejezetten női foglyok számára terveztek. A legnagyobb ilyen létesítmény az 1939 májusában épült ravensbrücki náci koncentrációs tábor volt, melyben a szovjetek által történt 1945-ös felszabadításig több mint 100 000 nőt tartottak fogva. A terhes és kisgyermekes zsidó anyákat rendszerint haláltáborokba vitték, ahol a tisztek az elsők között küldték őket a gázkamrákba. Mind a gettókban, mind a táborokban különös veszélyként leselkedett a nőkre a fizikai bántalmazás és a nemi erőszak. Sok terhes zsidó asszony megpróbálta elrejteni állapotát, míg másokat arra kényszerítettek, hogy abortusznak vessék alá magukat. A német orvosok zsidó és roma nőkön végeztek sterilizálási (művi meddővé tételi) kísérleteket.

Ezzel együtt a nők a különböző ellenállási tevékenységekben is jelentős szerepet játszottak, különösen azok, akik szocialista, kommunista vagy cionista ifjúsági mozgalmakhoz tartoztak. Kelet-Lengyelországban és a Szovjetunió területén sok nő az erdőkbe menekült, és a fegyveres partizán alakulatokban szolgált. Mások a gettók ellenállási szervezeteinek vezetői vagy tagjai voltak, sőt a koncentrációs táborokban is részt vettek a felkelésekben. Az auschwitz-birkenaui haláltáborban 1944 októberében kitört lázadás során például öt zsidó rabnő biztosította a lőport az egyik gázkamra felrobbantásához, melyben több SS-katona is meghalt. Bár a holokauszt idején több millió nőt üldöztek és öltek meg, ennek célpontjává végső soron nem női mivoltuk, hanem a náci fajelmélet szerinti vallási és politikai hovatartozásuk tette őket.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.