Liliana Guzenfiter

Liliana Guzenfiter

Született: 1924. június 16.

Varsó, Lengyelország

Középosztálybeli zsidó szülők egyetlen gyermekeként Liliana a lengyel fővárosban egy keresztények és zsidók által lakott környéken nőtt fel. Az apja egy ékszerüzlet tulajdonosa és a lengyel hadsereg tartalékos tisztje volt, az anyja pedig a háztartást vezette. Liliana arról álmodozott, hogy a Sorbonne-ra megy majd tanulni, és ő lesz Lengyelország második női kerületi ügyésze.

1933–39: Az iskolában az volt a legrosszabb, hogy folyamatosan piszkáltak és „mocskos zsidónak” neveztek. Jelentkeztem egy katolikus középiskolába, ahol felmentést kaptam a szombati órák látogatása alól, de a többi zsidó diákhoz hasonlóan nekem is külön kellett ülnöm, a folyosókon és a lépcsőházban pedig lökdöstek. Néhány hét után otthagytam az iskolát, és egy zsidó középiskolába kezdtem járni, ezt azonban 1939 szeptemberében a német megszállók bezáratták.

1940–44: Miután a zsidókat a gettóba telepítették, rabszolgamunkás lettem a Többens üzemben. 1943 áprilisára a családom halott volt, a gettó pedig lángokban állt és kitört a lázadás. A gyárban húztam meg magam, amíg a németek május 8-án értünk nem jöttek. Dühösen megragadtam egy ollót, mielőtt azonban bármit tehettem volna, az egyik német puskatussal az arcomba vágott. Felemeltem a kezem, hogy védjem magam, ő pedig újra és újra megütött, amíg el nem ájultam. Amikor másnap magamhoz tértem, egy sötét és zsúfolt marhavagonban találtam magam.

Liliana kényszer munkát végzett a majdaneki és a skarzysko-kamiennai táborban, végül 1945. január 18-án szabadították fel Czestochowában. 1950-ben Amerikába emigrált.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.