Schloma Wolf (Willy) Szapiro

Schloma Wolf (Willy) Szapiro

Született: 1910. május 25.

Skala, Lengyelország

A zsidó családban nevelkedett Willy 20 éves korában elhagyta Lengyelországot, és Palesztinába emigrált. Aktív résztvevője lett a munkások szervezetének, amely a brit uralom megszüntetését tűzte ki célul. Tevékenysége miatt 1931. május 1-jén letartóztatták. Miután kétéves börtönbüntetését letöltötte, Willyt kitoloncolták Palesztinából.

1933–39: Willy 1933-ban elhagyta Palesztinát, és Ausztriába ment, ahol beállt a munkásmozgalomba. Az osztrák gazdasági válság jó táptalajul szolgált a mozgalom céljainak, és Willyt és barátait a rendőrség szoros megfigyelés alatt tartotta. Amikor a németek 1938-ban megszállták Ausztriát, a Gestapo megpróbálta letartóztatni. Willy a barátai segítségével Franciaországba szökött, és Párizsba ment, hogy ott munkát találjon.

1940–44: 1940 közepén Willy Párizsban egy szűcsnél kapott munkát, akit a németek arra kényszerítettek, hogy a német hadseregnek készítsen ruhákat. Willy elkezdte megszervezni a munkásokat, és arra képezte őket, hogyan szabotálják a munkát. Bár a németek sokukat letartóztatták, Willy ezt azzal ellensúlyozta, hogy egyre többeket szervezett be. 1943 májusában Willy csatlakozott a Franc-Tireurs et Partisans nevű fegyveres ellenálló csoporthoz. 1943. október 27-én letartóztatták, amikor megtámadott egy német katonai konvojt. Kínvallatásnak vetették alá, de nem árulta el ellenállótársai nevét. Golyó általi halálra ítélték.

Willyt 1944. február 21-én, szerdán végezték ki.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.