Yves Oppert

Yves Oppert

Született: 1909. május 25.

Párizs, Franciaország

Édesanyja Yves 7 éves korában elhunyt, és ő a nagyapjával nőtt fel, aki a párizsi askenázi közösség főrabbija volt. Yves idővel sikeres üzletember lett, egy áruházlánc tulajdonosa. Lelkes hegymászó, teniszjátékos, autó- és motorversenyző volt. Fiatalemberként Yves a francia hegyivadászoknál teljesített katonai szolgálatot.

1933–39: 1934-ben Yves feleségül vette Paulette Weillt. A házaspárnak két gyermeke született, Nadine 1935-ben és Francelyn 1939-ben. Amikor a csehszlovákiai krízis során 1938-ban háború fenyegetett, Yves-t behívták a francia hadseregbe, és öt hónapig hadnagyként szolgált. Amikor 1939 szeptemberében Franciaország hadat üzent Németországnak, Yves-et ismét besorozták.

1940–44: Yves Franciaország német megszállása során fogságba esett. Megszökött, de Franciaországban maradt, hogy folytassa a harcot. Saint-Étienne-ben áruháza készletének felhasználásával Vichy Franciaország meg nem szállt területén ellátmányozó alakulatot szervezett, amely élelemmel, takaróval, sátrakkal és ruhával látta el a szabad francia ellenállókat. Kolostorokban és farmokon bújtatott zsidó gyermekeket, valamint kanadai és amerikai ejtőernyősöket. Yves volt az ellenállás vezetője Savoyában. A szövetségesek 1944-es franciaországi partraszállása után német fogságba esett.

Yves-et 1944. június 24-én Etercyben megkínozták és meggyilkolták. 35 esztendős volt. Posztumusz megkapta a francia Hadi Keresztet, a Katonai Érdemérmet és a Becsületrendet.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.