Személyes történet

Barbara Ledermann Rodbell

1933-ban Barbara családja a hollandiai Amszterdamba költözött. Összebarátkoztak Anne Frankkal és családjával. 1940-ben a németek megszállták Hollandiát. Barbara barátjának, Manfrednek voltak földalatti kapcsolatai, és sikerült hamis iratokat szerezniük. Édesanyját, húgát és édesapját a westerborki táborba, majd Auschwitzbe deportálták. Barbara életben maradt, mert voltak hamis iratai és az ellenállásnak dolgozott. Zsidóknak segített, hogy eljussanak a rejtekhelyükre és az álnéven bérelt lakásában is zsidókat bújtatott.

szöveg

Találkoztam egy Art Verstijgen nevű emberrel, és egy barátja azt mondta, hogy tudna szerezni nekem hamis iratokat. Art odajött hozzám és azt mondta: „Ideje elkezdenie gondolkozni.” Ő holland volt, nem zsidó származású. És azt mondta nekem: „Ideje elkezdenie gondolkoznia… tegyen valamit, hogy ne kelljen mennie.” „Hogy merészeli? Miért mond nekem ilyen…” – háborodtam fel. „Van egy barátom, aki mindent elmondott. Iratokra van szüksége” – mondta. Majd hozzátette, hogy háromszáz gulden lesz az ára. Pontosan emlékszem. Háromszáz gulden. Az nagyon sok pénz volt akkoriban. Hazamentem, mondtam édesanyámnak, hogy kell a pénz, mire ő megkérdezte, hogy mire. Mondtam neki, hogy iratokra. Azt felelte, hogy másnapra, mire megyek az iskolába, meglesz. És ezek voltak az első hamis irataim. Nagyon rossz minőségűek voltak, de megmentették az életemet. És a papírokon… azokban a napokban, az első napokban, a… a hamis iratok olyan emberektől származtak, akik meghaltak vagy akik tényleg elvesztették papírjaikat, vagy… sokféle módon szerezhetett iratokat az ember, amikből utána az ember kivette az eredeti tulajdonos képét, és berakta a saját… saját képét, ujjlenyomatát és mindent, amit ki kellett cserélni. És persze ezeken az… iratokon nem volt „J” betű ami azt jelölte, hogy… „J” jelzés nélküli dokumentumok voltak, és elég eredetinek tűntek. Na most az enyém egy 22 éves lányé volt. Én 17 voltam talán, de 13 évesnek néztem ki. Copfos, kicsi. Szóval elég valószínűtlen iratok voltak, és ha valaki megállt, és tényleg megnézte, akkor az állt rajta, hogy ez a lány 22 éves, tudja. Szóval ezek voltak az irataim. Az enyémek voltak.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.