Személyes történet

Benjamin (Beryl) Ferencz

Ben Romániában, Erdélyben született egy kis faluban a Kárpátok között. Még csecsemőkorában a családja az Egyesült Államokba költözött. Ben a Harvardra járt, ahol büntetőjogot tanult. Ben a 1943-ban szerzett diplomát a Harvard jogi karán. Belépett az Egyesült Államok légvédelmi tüzérségi zászlóaljába, amely Nyugat-Európa szövetséges inváziójára készült. A II. világháború európai lezárása után Bent áthelyezték az Egyesült Államok hadseregének háborús bűnöket vizsgáló ágához. Azzal bízták meg, hogy bizonyítékokat gyűjtsön, és kerítse kézre az állítólagos náci háborús bűnösöket. Végül ő lett a későbbi nürnbergi perekben az Einsatzgruppen tagjai ellen indított eljárások főügyésze.

szöveg

Az iroda a harmadik hadsereg katonai ügyészségének főhadiszállása volt, amely a front haladásával folyamatosan mozgásban volt. Erlangenben, Münchenben és máshol is volt, és általában elfoglaltunk egy kaszárnyát, és volt egy szobánk, egy asztalunk és egy írógépünk. Szóval odamentem az összes jegyzetemmel, minden nálam lévő dokumentummal, és megírtam a jelentést. A jelentésen pedig a következők álltak: „Az Egyesült Államok hadseregének egységei adott dátumon behatoltak az X táborba” – például tegyük fel, hogy a mauthausenibe. „Itt az egységek az alábbi jelenetnek voltak szemtanúi: a táborban eredetileg 50 000 rab volt, 12 000-en még életben voltak, 10 000-et egy nappal korábban vezényeltek ki. A tábori tisztek neve ez és az volt. A krematóriumok még mindig üzemeltek, és halmokban álltak előttük a holttestek. 10 tanú vallomását vettem fel, ezek 1–10. számú mellékletként vannak csatolva. A bűncselekmények feltételezett elkövetői ez és ez a személy. Azonnal adják ki a parancsot, hogy a CROWCASS (Háborús Bűnösök és Biztonsági Gyanúsítottak Központi Nyilvántartása) listájára helyezzük őket. Osszák ki őket az amerikai hadsereg minden tagjának, ahol hadifoglyok vannak, vessék össze őket a listával, tartóztassák le őket, és jelentkezzenek a főhadiszálláson.” A nyomozásom célja tehát az volt, hogy leírjam, mi történt és, hogy hiteles, a bíróság előtt elfogadható bizonyítékokat gyűjtsek, amelyeket arra használtak, hogy a nemzetközi jog szerint elítéljék az ismert bűnökért felelős személyeket. Ez volt a cél, és mi így is tettünk.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.