Személyes történet

Dorotka (Dora) Goldstein Roth

Lengyelország 1939-es megszállása után Dora családja a litvániai Vilniuszba menekült. Amikor a németek megszállták Vilniuszt, Dora apját lelőtték, a család többi tagját pedig a vilniuszi gettóba zárták. Dorát, a nővérét és az édesanyját a litvániai kaiserwaldi táborba, majd a Danzig melletti stutthofi koncentrációs táborba deportálták. Édesanyja és nővére Stutthofban halt meg. Dorát közvetlenül a felszabadítás előtt meglőtték, de túlélte.

szöveg

Igen, megbüntettek minket Stutthofban… édesanyám és a nővérem még élt, és megbüntettek minket három nő miatt, aki elszökött a táborból. Tudja, nemrégiben jártam Auschwitzban, és láttam a drótkerítéseket, amikbe áramot vezettek, és eszembe jutott ez a pillanat. Nem értem, hogyan tudtak elszökni. Tényleg nem értem, mert… a kerítések nem voltak mindig áram alatt, de ha látták, hogy valaki közel ment vagy meg akarta érinteni azokat, akkor bekapcsolták az áramot, és akik megérintették, meghaltak. Na most azt nem tudom, hogy ezek a nők hogy szöktek át az elektromos kerítésen. De sikerült nekik, nem találták meg őket. És megbüntettek minket, tizenkét órán át álltunk meztelenül a hidegben, a további büntetés pedig az volt, hogy kiválasztottak négy vagy öt, nem emlékszem hány nőt, és mindenki előtt, azokat a nőket… sorban álltunk, tudja… megerőszakolták őket olyan szörnyű módon, amit sosem láttam vagy olvastam, sem a filmekben vagy a tévében, pedig az biztos, hogy a tévében mindenféle szörnyűség van, mindenféle történetek. És látni azt, hogy ezeket a fiatal nőket botokkal erőszakolják meg a férfiak, és… az édesanyám ott volt mellettem, és a kezével eltakarta a szemem, hogy ne így lássak először szexuális aktust. Addig soha nem láttam szexuális aktust.


Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.