Személyes történet

Madeline Deutsch

Madeline egy középosztálybeli családba született Csehszlovákia azon részén, amelyet Magyarország 1938-1939-ben annektált. Édesapja otthonról dolgozott, édesanyja pedig háztartásbeli volt. Madeline középiskolába járt. 1944 áprilisában családját egy magyar gettóba kényszerítették. A család két hétig élt a gettóban, mielőtt Auschwitzba szállították őket. Madeline-t és édesanyját elválasztották édesapjától és bátyjától. Sem az apa, sem a fiú nem élte túl a háborút. Egy héttel később, miután megérkeztek Auschwitzba, Madeline-t és az édesanyját egy lőszergyárba küldték dolgozni Wroclawba. A gross-roseni tábor peterswaldaui altáborában raboskodtak egy évig, amíg a szovjet csapatok fel nem szabadították őket 1945 májusában. Madeline és édesanyja egy menekülttáborban éltek Münchenben, amíg vízumra vártak az Egyesült Államokba. 1949 márciusában érkeztek meg New Yorkba.

szöveg

Édesanyám egy… lenyűgöző nő volt. 43 éves volt. Neki köszönhetem, hogy megmenekültem, mivel nem tudtam, hogy amikor elvette tőlem azt a darab kenyeret… hogy megőrizze egész nap, hogy adjon nekem egy darabot, tudja, néhány óránként, hogy kibírjam mindezt… De nem csak az én kenyeremet osztotta be, hanem a sajátjának egy darabját is nekem adta a tudtom nélkül, hogy egy kicsit több élelmem legyen, hogy túléljem. Nem tudtuk, hogy meddig kell kibírnunk, vagy hogy mi fog tör… történni egy nap vagy egy óra múlva. De nekem adta a kenyere egy darabját, amire csak később jöttem rá, amikor már vége volt a háborúnak. Nekem adta az utolsó falatját… megvédett, betakart, amikor meneteltünk az esőben, hóban, hidegben. Mindenünk ez… ez az egy szürke ruha volt.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.