Személyes történet

Rene Slotkin

Rene és ikertestvére, Irene, Rene és Renate Guttman néven születtek. Nem sokkal az ikrek születése után a család Prágába költözött, és ott éltek akkor is, amikor a németek 1939 márciusában elfoglalták Csehországot és Morvaországot. Néhány hónappal később egyenruhás németek tartóztatták le az apjukat. Rene és Irene évtizedekkel később tudta meg, hogy édesapjukat 1941 decemberében megölték az auschwitzi táborban. Renét, Irenét és az anyjukat a theresienstadti gettóba, majd Auschwitzba deportálták. Ott az ikreket elválasztották egymástól, és orvosi kísérleteket végeztek rajtuk. A háború után Rene egy orvos családjával élt a csehszlovákiai Kassán, majd az Egyesült Államokba költözött, ahol újra találkozott Irenével.

szöveg

Kassán kezdtem iskolába járni, és a nővérénél hagyott, Edith Mann-nak hívták, a férjét pedig Joseph Mann-nak. Volt egy fiuk, Otto, és egy lányuk, talán Bibi? Bibi. Nagyon közel laktunk az iskolához, és tudtam, hogy zsidó vagyok, mert egyrészt ők is zsidók voltak, másrészt engem is zsidónak neveztek az iskolában. Minden nap, amikor vége lett a tanításnak – egyetlen másik zsidó volt az egész iskolában. Sobelnek hívták. Soha nem felejtem el a nevét, Sobel. A keresztnevét nem tudom, de a fiúk minden áldott nap vártak minket, hogy megverjenek és megdobáljanak minket kővel. Kész tortúra volt kijönni az iskolából. Azt nem tudom, hogy az érkezés miért nem volt gond, de kijönni minden nap borzalmas volt.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.