Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών
Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών είναι το πιο διαβόητο και ευρέως διαδεδομένο αντισημιτικό δημοσίευμα της σύγχρονης εποχής. Τα ψέματα που περιέχει για τους Εβραίους, τα οποία έχουν απαξιωθεί επανειλημμένα, συνεχίζουν να διαδίδονται μέχρι και σήμερα, ιδίως στο διαδίκτυο. Τα άτομα και οι ομάδες που έχουν χρησιμοποιήσει τα Πρωτόκολλα συνδέονται με έναν κοινό σκοπό: να διαδώσουν το μίσος για τους Εβραίους.
«Εάν ένα κείμενο μπορούσε να παράγει μαζικό μίσος, είναι αυτό . . . Αυτό το βιβλίο είναι γεμάτο ψέματα και συκοφαντίες.»
—Ελί Βιζέλ, Βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης
Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών είναι το πιο διαβόητο και ευρέως διαδεδομένο αντισημιτικό δημοσίευμα της σύγχρονης εποχής. Τα ψέματα που περιέχει για τους Εβραίους, τα οποία έχουν απαξιωθεί επανειλημμένα, συνεχίζουν να διαδίδονται μέχρι και σήμερα, ιδίως στο διαδίκτυο. Τα άτομα και οι ομάδες που έχουν χρησιμοποιήσει τα Πρωτόκολλα, συνδέονται με έναν κοινό σκοπό: να διαδώσουν το μίσος για τους Εβραίους.
Τα Πρωτόκολλα είναι εξ ολοκλήρου έργο μυθοπλασίας, γραμμένο για να προσάψει στους Εβραίους μια σειρά κατηγοριών. Όσοι το διαδίδουν ισχυρίζονται ότι καταγράφει μια Εβραϊκή συνωμοσία για παγκόσμια κυριαρχία. Η συνωμοσία και οι υποτιθέμενοι ηγέτες της, οι λεγόμενοι Σοφοί της Σιών, ουδέποτε υπήρξαν.
Η προέλευση ενός ψέματος
Το 1903 μέρη από Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες στη ρωσική εφημερίδα Znamya («Το Λάβαρο»). Ωστόσο, η έκδοση που άντεξε στον χρόνο και μεταφράστηκε σε δεκάδες γλώσσες, δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη Ρωσία το 1905, ως επίμετρο στο βιβλίο Το μεγάλο μέσα στο μικρό: Ο ερχομός του Αντίχριστου και η βασιλεία του Σατανά στη γη, του Ρώσου συγγραφέα και μυστικιστή Σεργκέι Νίλους.
Παρόλο που ακριβής προέλευση των Πρωτοκόλλων είναι άγνωστη, ο αποκλειστικός σκοπός τους ήταν να παρουσιάσουν τους Εβραίους ως συνωμότες ενάντια στο κράτος. Στα 24 κεφάλαια, ή πρωτόκολλα, τα οποία υποτίθενται ότι είναι πρακτικά από μυστικές συνελεύσεις Εβραίων ηγετών, τα Πρωτόκολλα «περιγράφουν» τα «μυστικά σχέδια» των Εβραίων για την κατάκτηση της παγκόσμιας κυριαρχίας, ελέγχοντας την οικονομία, χειραγωγώντας τα μέσα ενημέρωσης και προκαλώντας θρησκευτικές συγκρούσεις.
Μετά τη Ρωσική Επανάσταση του 1917, αντιμπολσεβίκοι μετανάστες έφεραν τα Πρωτόκολλα στη Δύση. Σύντομα, διάφορες εκδόσεις κυκλοφόρησαν σε όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Νότια Αμερική και την Ιαπωνία. Η αραβική μετάφραση πρωτοεμφανίστηκε στη δεκαετία του 1920.
Από το 1920 η εφημερίδα του μεγιστάνα της αυτοκινητοβιομηχανίας Χένρι Φορντ, The Dearborn Independent, άρχισε να δημοσιεύει μια σειρά από άρθρα που στηρίζονταν εν μέρει στα Πρωτόκολλα. Το βιβλίο Ο Διεθνής Εβραίος, το οποίο περιέλαβε αυτήν τη σειρά, μεταφράστηκε σε τουλάχιστον 16 γλώσσες. Τόσο ο Αδόλφος Χίτλερ όσο και ο Γιόζεφ Γκέμπελς, ο οποίος αργότερα διετέλεσε υπουργός προπαγάνδας, επαίνεσαν τον Φορντ και το βιβλίο Ο Διεθνής Εβραίος.
Η αποκάλυψη της απάτης
Το 1921, η εφημερίδα Times του Λονδίνου παρουσίασε αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι τα Πρωτόκολλα ήταν ένα «ασυνάρτητο πλαστογράφημα». Η εφημερίδα Times επιβεβαίωσε ότι τα Πρωτόκολλα είχαν αντιγραφεί σε μεγάλο βαθμό από μια γαλλική πολιτική σάτιρα που δεν περιείχε καμία αναφορά στους Εβραίους-το βιβλίο Διάλογοι στην Κόλαση μεταξύ του Μακιαβέλι και του Μοντεσκιέ (1864). Άλλες έρευνες απέδειξαν ότι ένα κεφάλαιο της νουβέλας Biarritz (1868), του Πρώσου Χέρμαν Γκέντσε, επίσης «ενέπνευσε» τα Πρωτόκολλα.
Η ναζιστική περίοδος
Ο ιδεολόγος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, συνέστησε στον Χίτλερ τα Πρωτόκολλα στις αρχές της δεκαετίας του 1920, όταν ο Χίτλερ διαμόρφωνε την κοσμοθεωρία του. Ο Χίτλερ αναφερόταν στα Πρωτόκολλα σε κάποιες από τις πρώτες πολιτικές ομιλίες του και, στη διάρκεια της καριέρας του, εκμεταλλεύτηκε τον μύθο των «Εβραίων-Μπολσεβίκων» που συνωμοτούν για να ελέγξουν τον κόσμο.
Κατά τις δεκαετίες του 1920 και 1930, Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο οπλοστάσιο προπαγάνδας των Ναζί. Το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα δημοσίευσε τουλάχιστον 23 εκδόσεις των Πρωτοκόλλων μεταξύ 1919 και 1939. Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ναζί το 1933, ορισμένα σχολεία χρησιμοποίησαν τα Πρωτόκολλα για την κατήχηση των μαθητών.
Η αποκάλυψη της απάτης
Το 1935 το ελβετικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο σε δύο ηγέτες των Ναζί για τη διάδοση μιας γερμανόφωνης έκδοσης των Πρωτοκόλλων στη Βέρνη της Ελβετίας. Ο προεδρεύων δικαστής στη δίκη ανακήρυξε τα Πρωτόκολλα «συκοφαντικά», «προφανείς πλαστογραφίες» και «γελοίες ανοησίες».
Η Γερουσία των ΗΠΑ εξέδωσε μια αναφορά το 1964, δηλώνοντας ότι τα Πρωτόκολλα ήταν «πλαστά». Η Γερουσία αποκάλεσε τα περιεχόμενα του βιβλίου «ασυναρτησίες» και άσκησε κριτική σε όσους «διακινούσαν» τα Πρωτόκολλα για τη χρήση των τεχνικών προπαγάνδας του Χίτλερ.
Το 1993 το ρωσικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Pamyat, μια ακροδεξιά εθνικιστική οργάνωση, διέπραξε αντισημιτική πράξη εκδίδοντας τα Πρωτόκολλα.
Παρά τις επανειλημμένες αποκαλύψεις ότι τα Πρωτόκολλα ήταν απάτη, παραμένουν το πιο σημαίνον αντισημιτικό κείμενο του περασμένου αιώνα και συνεχίζουν να διακινούνται μεταξύ πολλών αντισημιτών και αντισημιτικών οργανώσεων.
Τα Πρωτόκολλα σήμερα
Σύμφωνα με την αναφορά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ «Αναφορά για τον παγκόσμιο αντισημιτισμό» (2004),
«Ο ξεκάθαρος σκοπός των [Πρωτοκόλλων είναι]» να υποδαυλίσουν το μίσος για τους Εβραίους και το Ισραήλ.
Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, οι νεο-Ναζί, υπέρμαχοι της λευκής υπεροχής και αρνητές του Ολοκαυτώματος, υποστηρίζουν και διαδίδουν τα Πρωτόκολλα. Βιβλία βασισμένα στα Πρωτόκολλα είναι διαθέσιμα παγκοσμίως, ακόμη και σε χώρες με ελάχιστους Εβραίους, όπως η Ιαπωνία.
Πολλά σχολικά εγχειρίδια στον Αραβικό και Ισλαμικό κόσμο διδάσκουν τα Πρωτόκολλα ως πραγματικά. Αμέτρητες πολιτικές ομιλίες, δημοσιεύματα, ακόμη και παιδικά κινούμενα σχέδια έχουν βασιστεί στα Πρωτόκολλα. Το 2002 η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου πρόβαλε μια μίνι σειρά βασισμένη στα Πρωτόκολλα, γεγονός που καταδικάστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς χρησιμοποιεί εν μέρει τα Πρωτόκολλα για να δικαιολογήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της ενάντια σε Ισραηλινούς πολίτες.
Το διαδίκτυο έχει διευκολύνει δραματικά την πρόσβαση στα Πρωτόκολλα. Παρόλο που πολλές ιστοσελίδες αποδεικνύουν ότι τα Πρωτόκολλα είναι απάτη, το διαδίκτυο έχει διευκολύνει τη χρήση των Πρωτοκόλλων με σκοπό τη διάδοση του μίσους κατά των Εβραίων. Σήμερα, μια απλή διαδικτυακή αναζήτηση εμφανίζει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ιστοσελίδες που διαδίδουν, πουλούν ή συζητούν για τα Πρωτόκολλα ή τα εκθέτουν ως απάτη.