Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών: Σημαντικές ημερομηνίες
Αυτές είναι σημαντικές χρονολογίες στις οποίες καταγράφονται αναφορές στο κείμενο Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, το πιο διαβόητο και ευρέως διαδεδομένο αντισημιτικό δημοσίευμα της σύγχρονης εποχής.
Τα Πρωτόκολλα, η υποτιθέμενη καταγραφή μυστικών συναντήσεων Εβραίων ηγετών, περιγράφουν μια δήθεν συνωμοσία για οικουμενική κυριαρχία. Η συνωμοσία και οι υποτιθέμενοι ηγέτες της, οι λεγόμενοι Σοφοί της Σιών, ουδέποτε υπήρξαν. Παρόλο που τα Πρωτόκολλα έχουν επανειλημμένα αποδειχτεί ότι είναι απάτη, συνεχίζουν να εμπνέουν όσους προσπαθούν να διαδώσουν μίσος ενάντια στους Εβραίους.
1864
Ο Γάλλος πολιτικός σατιρικός συγγραφέας Maurice Joly γράφει το βιβλίο Διάλογοι στην Κόλαση μεταξύ του Μακιαβέλι και του Μοντεσκιέ. Το βιβλίο του Maurice Joly δεν ανέφερε ποτέ τους Εβραίους, όμως μεγάλο μέρος των Πρωτοκόλλων γράφτηκε βασισμένο σε ιδέες που αναφέρονται σε αυτό.
1868
Ο Πρώσος συγγραφέας Χέρμαν Γκέντσε δημοσιεύει τη νουβέλα Biarritz, στην οποία οι δώδεκα φυλές του Ισραήλ συναντώνται μυστικά στο εβραϊκό νεκροταφείο της Πράγας. Το βιβλίο του Γκέντσε, όπως και του Ζολί, περιέχει ιδέες που ενσωματώθηκαν στην κατασκευή των Πρωτοκόλλων.
1897-1899
Παρόλο που η προέλευση των Πρωτοκόλλων είναι ακόμη αντικείμενο συζήτησης, στην πραγματικότητα ήταν πιθανότατα μια πλαστογράφηση υπό τις οδηγίες του Πιοτρ Ραχόβσκι, επικεφαλής της ρωσικής μυστικής αστυνομίας (Okhrana) στο Παρίσι.
1903
Μια συντομευμένη έκδοση των Πρωτοκόλλων τυπώθηκε στην εφημερίδα Znamya («Το Λάβαρο»), της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία.
1905
Ο Ρώσος μυστικιστής Σεργκέι Νίλους περιλαμβάνει τα Πρωτόκολλα ως επίμετρο στο βιβλίο του Το μεγάλο μέσα στο μικρό: Ο ερχομός του Αντίχριστου και η βασιλεία του Σατανά στη γη. Έως το 1917, ο Νίλους δημοσιεύει τέσσερις εκδόσεις των Πρωτοκόλλων στη Ρωσία.
1920
Η πρώτη μη ρωσόφωνη έκδοση των Πρωτοκόλλων δημοσιεύεται στη Γερμανία.
1920
Τα Πρωτόκολλα δημοσιεύονται στην Πολωνία, στη Γαλλία, στην Αγγλία και στις ΗΠΑ. Αυτές οι εκδόσεις επιρρίπτουν τις ευθύνες για τη Ρωσική Επανάσταση σε Εβραίους συνωμότες και προειδοποιούν για τη διάδοση του Μπολσεβικισμού στη Δύση.
1920
Ο Λούσιεν Γουλφ, Βρετανός δημοσιογράφος και διπλωμάτης, αποκαλύπτει τα Πρωτόκολλα ως απάτη και λογοκλοπή στο βιβλίο The Jewish Bogey and the Forged Protocols of the Learned Elders of Zion (Ο Εβραίος μπαμπούλας και τα πλαστά Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών)
1920
Η εφημερίδα του μεγαλοβιομήχανου Χένρι Φορντ, Dearborn Independent, δημοσιεύει το βιβλίο The International Jew (Ο Διεθνής Εβραίος ), μια αμερικανοποιημένη έκδοση των Πρωτοκόλλων. Το βιβλίο Ο Διεθνής Εβραίος έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από δώδεκα γλώσσες.
16-18 Αυγούστου 1921
Ο δημοσιογράφος Φίλιπ Γκρέιβς αποδεικνύει ότι τα Πρωτόκολλα είναι προϊόν λογοκλοπής σε μια σειρά άρθρων στην εφημερίδα Times του Λονδίνου.
1921
Ο δημοσιογράφος της New York Herald Χέρμαν Μπέρνστιν εκδίδει το βιβλίο The History of a Lie: The Protocols of the Wise Men of Zion (Η ιστορία ενός ψέματος: Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών), την πρώτη δημοσίευση που απέδειξε την απάτη των Πρωτοκόλλων στο αμερικανικό κοινό.
1923
Ο Ναζί θεωρητικός Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ γράφει Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών και η Εβραϊκή Παγκόσμια Πολιτική. Το βιβλίο του Ρόζενμπεργκ προσέγγισε ένα ευρύ κοινό, γεγονός που οδήγησε σε τρεις ανατυπώσεις του βιβλίου εντός του έτους.
1924
Ο Μπέντζαμιν Σέγκελ, Γερμανοεβραίος δημοσιογράφος, αποδεικνύει ότι τα Πρωτόκολλα είναι πλαστά στο βιβλίο του Die Protokolle der Weisen von Zion, kritisch beleuchtet (Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, μια κριτική).
1924
Ο Γιόζεφ Γκέμπελς, ο οποίος αργότερα διετέλεσε Υπουργός Δημόσιας Ψυχαγωγίας και Προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας, γράφει στο ημερολόγιό του:
«Πιστεύω πως Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών είναι πλαστογραφία. . . . [Όμως,] πιστεύω στην εγγενή και όχι στην πραγματική αλήθεια των Πρωτοκόλλων.»
1925-1926
Στο μανιφέστο του, Mein Kampf, ο Αδόλφος Χίτλερ γράφει:
Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, το βιβλίο που τόσο αφάνταστα μισούν οι Εβραίοι, δείχνει σε τι βαθμό η ίδια η ύπαρξη αυτού του λαού βασίζεται σε ένα αιώνιο ψέμα. . . . Μόλις αυτό το βιβλίο γίνει γνωστό σε όλους, η Εβραϊκή απειλή θα καταστραφεί.
1927
Ο Χένρι Φορντ ζητά δημόσια συγγνώμη για την έκδοση των Πρωτοκόλλων, τα οποία παραδέχεται πως είναι «φοβερή πλαστογραφία» Ο Φορντ υποδεικνύει ότι τα εναπομείναντα αντίτυπα του βιβλίου Ο Διεθνής Εβραίος θα πρέπει να καούν και καλεί τους εκδότες στο εξωτερικό να σταματήσουν να εκδίδουν το βιβλίο. Οι οδηγίες του Φορντ στους εκδότες του εξωτερικού αγνοούνται.
1933
Οι Ναζί ανέλαβαν την εξουσία στη Γερμανία. Το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα δημοσιεύει τουλάχιστον 23 εκδόσεις των Πρωτοκόλλων, πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
1935
Ένα δικαστήριο της Βέρνης στην Ελβετία καταδικάζει το κόμμα των Ελβετών Ναζί, κατηγορούμενο για διανομή των Πρωτοκόλλων σε διαδήλωση υπέρ των Ναζί. Ο Ουώλτερ Μέιερ, ο προεδρεύων δικαστής στη δίκη τους, αναφέρεται στα Πρωτόκολλα ως «γελοίες ανοησίες».
1938
Ο «ραδιοφωνικός ιερέας» από τις ΗΠΑ, πάτερ Τσαρλς Κόφλιν, εκδίδει τα Πρωτόκολλα σε συνέχειες στην εφημερίδα του, Social Justice.
1943
Μια έκδοση των Πρωτοκόλλων κυκλοφορεί στη γερμανοκρατούμενη Πολωνία.
1964
Η Δικαστική Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ εκδίδει μια αναφορά με τίτλο Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών: Ένα κατασκευασμένο «ιστορικό» έγγραφο. Η επιτροπή καταλήγει: «Η υποεπιτροπή πιστεύει πως οι διακινητές των Πρωτοκόλλων είναι διακινητές αντι-αμερικανικών προκαταλήψεων που διαδίδουν μίσος και μισαλλοδοξία στον αμερικανικό λαό.
1974
Τα Πρωτόκολλα δημοσιεύονται στην Ινδία με τον τίτλο Διεθνής συνωμοσία κατά των Ινδών.
1985
Μια αγγλόφωνη έκδοση των Πρωτοκόλλων, που έχει δημοσιευτεί από τον Ισλαμικό Οργανισμό Ανάπτυξης, εκδίδεται στο Ιράν.
1988
Άρθρο 32 του Συμφώνου του Κινήματος Ισλαμικής Αντίστασης (Χαμάς): «Το Σιωνιστικό σχέδιο δεν έχει όρια. Μετά την Παλαιστίνη, οι Σιωνιστές σκοπεύουν να εξαπλωθούν από τον Νείλο έως τον Ευφράτη. Όταν θα έχουν κατακτήσει την περιοχή που κατέλαβαν, θα σχεδιάσουν περαιτέρω επέκταση. Το σχέδιό τους στοιχειοθετείται στα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών και οι παρούσες δράσεις τους αποδεικνύουν καλύτερα αυτό που λέμε.»
1993
Τα Πρωτόκολλα χαρακτηρίζονται ως απάτη στη δίκη της Pamyat στη Μόσχα, μιας υπερεθνικιστής ρωσικής οργάνωσης που εξέδωσε τα Πρωτόκολλα το 1992.
2002
Η αιγυπτιακή δορυφορική τηλεόραση προβάλλει τη μίνι σειρά 41 επεισοδίων, Καβαλάρης δίχως άλογο, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα Πρωτόκολλα.
2002
Η Γερουσία των ΗΠΑ περνάει ένα ψήφισμα που παροτρύνει την κυβέρνηση της Αιγύπτου και άλλων αραβικών κρατών να μην επιτρέπει στην κρατική τηλεόραση την προβολή προγραμμάτων που νομιμοποιούν τα Πρωτόκολλα.
2003
Προβάλλεται η μίνι σειρά 30 επεισοδίων Al Shatat (Η διασπορά) στο κανάλι Al-Manar της Χεζμπολάχ. Η σειρά δείχνει μια «παγκόσμια εβραϊκή κυβέρνηση», όπως περιγράφεται στα Πρωτόκολλα.
2003
Μια έκθεση ιερών βιβλίων μονοθεϊστικών θρησκειών, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, περιλαμβάνει ένα αντίτυπο των Πρωτοκόλλων δίπλα στην Τορά. Η UNESCO εκδίδει δημόσια καταδίκη της έκθεσης.(Η UNESCO καταγγέλλει δημόσια την έκθεση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.)
2004
Τα Πρωτόκολλα δημοσιεύονται στην Οκινάουα της Ιαπωνίας.
2005
Μια έκδοση των Πρωτοκόλλων, η οποία δημοσιεύεται στην Πόλη του Μεξικού,υποστηρίζει ότι το Ολοκαύτωμα ενορχηστρώθηκε από τους Σοφούς της Σιών, με αντάλλαγμα την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.
2005
Μια έκδοση των Πρωτοκόλλων των Σοφών της Σιών, εγκεκριμένη από το Υπουργείο Πληροφοριών της Συρίας, υποστηρίζει ότι οι Σοφοί της Σιών οργάνωσαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.
2007
Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο για τα Πρωτόκολλα εμφανίζει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες αποτελέσματα.