Feiga Kisielnicki

Feiga Kisielnicki

Született: 1888

Kaluszyn, Lengyelország

Feiga a férjével, Welwellel és három gyermekükkel a főként zsidók lakta Kaluszyn kisvárosban élt, Varsótól 56 kilométerre keletre. A Kisielnicki család vallásos volt, és otthon jiddis nyelven beszéltek. Feiga háztartásbeli volt, kereskedő férje pedig gyakran ment lovaskocsin üzleti ügyeket intézni Varsóba.

1933–39: Németország nemrég szállta meg Lengyelországot, és a német és a lengyel csapatok néhány napja csaptak össze itt Kaluszynban. A bombák a fél várost lerombolták, köztük a mi házunkat is, ezért Welwel unokatestvére, Mojsze közelébe költöztünk a város szélére. A németek már Kaluszynban állomásoznak, és a nácik több száz zsidót „telepítenek át” ide más városokból. A családoknak ezért most össze kellett költözniük.

1940–44: A körülmények egyre romlanak Kaluszynban. A gettót a nácik nemrégiben lezárták, és sokan halnak éhen. A túlzsúfolt házakból nehéz kiirtani a halálos tífuszt terjesztő tetveket, és a 21 éves fiam, Israel Yitzac már ágynak is dőlt a láztól. Nagyon féltem. Az éhség eleve legyengítette, és alig van gyógyszerünk. Ápolom, amennyire tőlem telik.

Feiga fia tífuszban halt meg. 1942 végén a nácik felszámolták Kaluszynt, és a gettó lakosságának javát a treblinkai haláltáborba küldték. Az ötvennégy éves Feiga ott halt meg.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.