Hela Los

Hela Los

Született: 1923. június 26.

Varsó, Lengyelország

Hela egy kilencgyermekes családban nőtt fel a lengyel fővárosban, Varsóban. Édesapja műkincs- és antikbútor-kereskedő volt, és a Marszalkowska utcában volt az üzlete. A nyári szünet kezdetétől az őszi zsidó nagyünnepek végéig a Los család minden évben Miedzeszynben nyaralt, amely egy rövid vonatútra található Varsótól.

1933–39: Még a nyaralónkban voltunk, amikor a németek elérték Varsót 1939. szeptember 28-án. Amilyen hamar csak lehetséges volt, gyalog visszatértünk Varsóba, viszont a házunkat részben lerombolva találtuk. Azon a télen a németek lefoglalták a zsidó tulajdonú vállalkozásokat, ezért édesapám az üzletét a keresztény zongoratanárunk nevén regisztrálta, aki ezek után elhozta nekünk az üzletünk bevételeit.

1940–45: A németek 1941-ben gettóba zárták a varsói zsidókat. Náci egyenruhákat varrtam a gettó Toebbens műhelyében, de hét testvérem nem volt ilyen szerencsés – őket mint „képzetlen munkásokat” deportálták. 1943-ban, miután egy tervezett lázadásról hallottunk, a szüleim, a testvérem és én elbújtunk a tetőnkön, és vártunk. A németek gránátokat dobtak a pincebunkerekbe, és néhány nappal később a tűz már a lejutásunkat veszélyeztette. A családom időben elmenekült, de mások túl sokáig vártak, kénytelenek voltak leugrani a tetőről, és eltörték a lábukat.

Helát és családját néhány nappal később kényszermunkatáborba deportálták. Bergen-Belsen 1945-ös felszabadítása után 1947-ben Hela Palesztinába emigrált édesanyjával és testvérével.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.