Személyes történet

Gerda Haas

Gerda egy vallásos családban nőtt fel egy németországi kisvárosban, Ansbachban, ahol édesapja a zsidó hentes volt. Német iskolákba járt 1936-ig, majd Berlinbe költözött, hogy egy zsidó iskolában tanuljon. 1938 novemberében a kristályéjszaka után visszatért szülővárosába. Családját ezután arra utasították, hogy költözzenek Münchenbe, és 1939 júliusában édesapja Angliába, majd az Egyesült Államokba távozott. Nem tudta elintézni, hogy a család többi tagja is csatlakozhasson hozzá. Gerda 1939-ben Berlinbe költözött, hogy ápolónőnek tanuljon. A zsidó kórházban dolgozott két évig. Édesanyját Rigába, Lettországba deportálták, és lánytestvérét, aki szintén ápolónő volt, Auschwitzba szállították. Egyikük sem élte túl a háborút. 1943-ban Gerdát a theresienstadti gettóba küldték, ahol továbbra is ápolónőként dolgozott. 1945 februárjában egy transzporttal Svájcba került, majd 1946 áprilisában találkozott újra édesapjával az Egyesült Államokban.

szöveg

Lássuk csak, ’39-ben ment el, és ’40-ben… ’46-ban… ’46 áprilisában láttam viszont, és nagyon furcsa volt. Hajóval jöttem, és… azt hiszem, hogy a zsidó húsvétkor, pészahkor érkeztem meg. És édesapám is nagyon vallásos maradt. Eljött értem Bostonba. A bostoni kikötőbe érkeztem, de nem tudott értem eljönni a hajóhoz. Valaki mást küldött, és ez a valaki elvitt egy lakásba, ahol újra láthattam édesapámat. Azt hittem, hogy egy öregembert fogok látni, mivel annyi mindenen mentem keresztül. Mintha hat életet éltem volna le, látja, nekem olyan volt, mintha száz év telt volna el. És azt hittem, hogy egy öreg, megtört ember lesz, tele bánattal, szomorúsággal és bűntudattal. De nem így volt. Egy fiatal, szép, sötét hajú, egyenes hátú férfi üdvözölt ereje teljében, 50 évesen. És ez, ez… fel kellett dolgoznom, hogy mi volt bennem és ehhez képest mit láttam a valóságban. Ez eltartott egy kis ideig. És… ahhoz is időre volt szükségünk, hogy fesztelenül tudjunk viselkedni egymással. Ezt be kell vallanom. Be kell vallanom.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Megosztás

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.