Személyes történet

Sam Spiegel

1942-ben Samnek be kellett vonulnia a szülővárosában kialakított gettóba, és beosztották munkára egy lőszergyárba. 1944-ben Auschwitzba szállították, majd egy vonatgyárba küldték kényszermunkára. Miután a nácik evakuálták Auschwitzot, túlélt egy nyolc napos halálmenetet. Szovjet csapatok szabadították fel 1945 januárjában. Ezután egy menekülttáborban élt Németországban, ahol az ENSZ Segélyezési és Helyreállítási Igazgatóságának dolgozott. 1947-ben az Egyesült Államokba emigrált.

szöveg

Amikor megérkeztünk a hajóra, az első kérdés, amit megkérdeztünk a fickóktól, az amerikaiaktól: „Mikor kapjuk meg az ételkuponjainkat?” Hozzászoktunk már az évek során, hogy kuponokat kaptunk, amit ételre válthattunk. Erre azt válaszolták: „Ne aggódjatok, lesz elég étel” – de nem hittünk neki. Emlékszem az első vacsorára, miután kihajóztunk. Mindannyian az asztal körül ültünk, és láttuk a rengeteg kenyeret és a többi ételt az asztalon. Mindenki teletömte a zsebeit, mert nem hittük el, hogy ennyi van belőle, hogy van elég étel, és annyit ehetünk, amennyit csak szeretnénk. Volt egy pár, egy idős pár, akik elhunytak a hajón, mert túl sokat ettek, és nem lett volna szabad. Arra is emlékszem, hogy az első étkezés után én se tudtam enni talán három napig, megbetegedtem… mivel nem tudtuk felfogni, hogy van egy olyan világ, ahol ennyi étel van, mi pedig eközben éheztünk.


Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.