Smiljka Ljoljic Visnjevac

Smiljka Ljoljic Visnjevac

Γένος: 1905

Μόσταρ, Γιουγκοσλαβία

Η Smiljka ήταν η μία από τις τρεις κόρες μιας σερβικής ορθόδοξης οικογένειας στην πόλη Μόσταρ, στην κεντρική γιουγκοσλαβική περιοχή της Ερζεγοβίνης. Η μητέρα της Smiljka πέθανε όταν η Smiljka ήταν 3 ετών και τα τρία κορίτσια ανατράφηκαν από τον πατέρα τους. Αν και αγοροκόριτσο στα νιάτα της, στα 17 της η Smiljka κέρδισε τον διαγωνισμό ομορφιάς Μις Makarska Riviera και έφυγε για τη Γερμανία για να γίνει μοντέλο.

1933-39: Η Smiljka έκανε επιτυχημένη καριέρα ως μοντέλο στο Βερολίνο. Με την ψηλή και λεπτή φιγούρα της, τα ψηλά ζυγωματικά και τα αμυγδαλωτά, γκριζομπλέ μάτια της, έκανε ιδιαίτερη εντύπωση χάρη την ομοιότητά της με την Γκρέτα Γκάρμπο. Η Smiljka ήταν αντιφασίστρια και εγκατέλειψε τη Γερμανία αφότου ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 1939, η Smiljka ζούσε στο Βελιγράδι, την πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας, με τον σύζυγό της, Tihomir Visnjevac, και τον μικρό γιο τους.

1940-41: Όπως και πολλοί άλλοι στο Βελιγράδι, η Smiljka εξέφραζε ανοικτά τις απόψεις της κατά του φασισμού. Στις 27 Μαρτίου 1941, μια νέα αντιφασιστική κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία στη Γιουγκοσλαβία. Σε αντίποινα, η Γερμανία ξεκίνησε αιφνιδιαστική επίθεση βομβαρδίζοντας το Βελιγράδι την Κυριακή των Βαΐων, στις 6 Απριλίου του 1941. Έξι ημέρες αργότερα, τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη. Μαζί με τον σύζυγό της, η Smiljka, η οποία ήταν γνωστή στους Γερμανούς για τις αντιφασιστικές της απόψεις κατά την παραμονή της στη Βαϊμάρη της Γερμανίας, συνελήφθη από την Γκεστάπο. Για περισσότερες από δύο εβδομάδες, η Smiljka και ο σύζυγός της ξυλοκοπούνταν και βασανίζονταν.

Η Smiljka πέθανε στο εκτελεστικό απόσπασμα, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Banjica στις αρχές Μαΐου 1941. Ήταν 35 ετών.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.