Smiljka Ljoljic Visnjevac

Smiljka Ljoljic Visnjevac

Született: 1905

Mostar, Jugoszlávia

Smiljka és két nővére szerb ortodox szülők gyermekeként látta meg a napvilágot Mostar városában, a Jugoszlávia középső részén elterülő Hercegovinában. Édesanyja Smiljka 3 éves korában elhunyt, a három lányt az apa nevelte fel. A fiatalon még fiús kislány 17 éves korában megnyerte a Miss Makarska Riviera szépségversenyt, és Németországba ment, hogy divatmodellként csináljon karriert.

1933–39.: Smiljka sikeres modellként élt Berlinben. Magas, karcsú alakjával, vékony arcával és mandulavágású, szürkéskék szemével sokakat Greta Garbóra emlékeztetett. Smiljka náciellenes érzületű volt, és amikor Hitler hatalomra jutott, elhagyta Németországot. Amikor 1939 szeptemberében Európában kitört a háború, Smiljka a jugoszláv fővárosban, Belgrádban élt férjével, Tihomir Visnjevaccal és fiatal fiukkal.

1940–41: Sok más belgrádi lakoshoz hasonlóan, Smiljka is nyíltan fasisztaellenes volt. 1941. március 27-én egy új, antifasiszta kormány jutott hatalomra Jugoszláviában. Németország válaszképp meglepetésszerű bombatámadást intézett Belgrád ellen 1941. április 6-án, virágvasárnap. Hat nappal később német csapatok szállták meg a várost. A németek még a weimari köztársaság idején hangoztatott antifasiszta nézetei miatt ismerték Smiljkát, és a Gestapo férjével együtt letartóztatta. Smiljkát és a férjét több mint két héten keresztül verték és kínozták.

Smiljkát egy német kivégzőosztag 1941 májusának elején a banjicai koncentrációs táborban lőtte le. 35 éves volt.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.