<p>Két német zsidó család egy összejövetelen a háború előtt. A csoportból csak két ember élte túl a holokausztot. Németország, 1928.</p>

A holokauszt (rövidített cikk)

A holokauszt (rövidített cikk) - Fénykép

A holokauszt mintegy hatmillió zsidó ember szisztematikus, államilag megtervezett és irányított üldözése és megsemmisítése volt, melyet a náci rezsim és szövetségesei hajtottak végre. Maga a kifejezés görög eredetű, és jelentése „egészben elégő áldozat”. Az 1933 januárjában Németországban hatalomra kerülő nácik azt hirdették, hogy a németek „fajilag felsőbbrendűek”, míg az „alsóbbrendű” zsidók olyan idegenek, akik fenyegetést jelentenek a német faji közösség számra. Rajtuk kívül további csoportokat is célba vettek „faji alsóbbrendűségük” miatt: a romákat (cigányokat), a fogyatékosokat, valamint bizonyos szláv népeket (például a lengyeleket, az oroszokat és másokat); de politikai, ideológiai és életmódbeli alapon is üldöztek embereket, így például a kommunistákat, a szocialistákat, a Jehova tanúit és a homoszexuálisokat.

A náci uralom korai éveiben a nemzetiszocialista kormány koncentrációs táborokat hozott létre valós és vélt politikai és ideológiai ellenfelei elzárására, a Szovjetunió 1941-es lerohanása után pedig a német frontvonalak mögött haladó, mozgó kivégzőosztagok (Einsatzgruppen) hajtották végre a zsidók, a romák, valamint a szovjet állami tisztviselők és a kommunista párt vezetőinek tömeges lemészárlását. A német SS, illetve a rendőri és katonai alakulatok több mint egymillió zsidó, és több százezer nem zsidó férfit, asszonyt és gyermeket öltek meg. 1941 és 1944 között a náci német hatóságok mind Németországból, mind a megszállt országok, valamint a németekkel szövetséges tengelyhatalmak területéről több millió zsidót hurcoltak gettókba és haláltáborokba, ahol külön erre a célra tervezett gázkamrákban ölték meg őket. Míg 1933-ban Európa zsidó lakossága több mint kilencmillió főt számlált, 1945-re a németek és szövetségeseik ennek közel kétharmadát az európai zsidóság kiirtását célzó náci politika – a „végső megoldás” – keretében elpusztították.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.