David J. Selznik

David J. Selznik

Született: 1912

Anyksciai, Litvánia

A litván falu, ahol David felnőtt, a lett határ közelében fekszik. Édesapja házaló kereskedőként dolgozott. Davidot 6 éves korában Ukmergébe, vagy a zsidók körében orosz nevén Vilkomirként ismert városba küldték, hogy ott a helyi rabbiképzőben a tradicionális zsidó szövegeket tanulmányozza. Hat évvel később Davidot hazahívták, hogy a Selznik család élére álljon, mivel apja elhunyt.

1933–39: 1933-ban elveszítettem az állásomat, ezért elhagytam Litvániát, és először az Egyesült Államokba, majd Portugáliába mentem. 1936-ban azonban Sztálin és Hitler is fenyegette a balti államokat, ezért hazatértem, hogy segíthessek anyámnak és nővéreimnek, akik időközben elköltöztek Kaunas városába. A háború baljós fenyegetése ellenére a zsidók nem tudtak elmenekülni. Üzleti kapcsolatokon keresztül állást kaptam egy irodaszer-kiskereskedésben.

1940–44: 1941 nyarán a németek megszállták Kaunast, és a gettóba telepítettek bennünket. 1943-ban a körülmények nehezebbek lettek. 1944 márciusától egyre több zsidót gyilkoltak meg a gettóban. Láttam, hogy ukránok és litvánok is segítik a nácikat. Végignéztem, ahogy gyermekeket vittek egy épület legfelső emeletére, és kidobták őket az ablakon egy őrnek, aki az utcán állt. Az őr aztán felszedte őket, és addig verte a fejüket a falba, amíg mindannyian meg nem haltak.

David 1944-ben megszökött a gettóból távozó transzportból, és három hétig bujkált a környező erdőben, amíg fel nem szabadították a területet. 1949-ben emigrált az Egyesült Államokba.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.