Történelmi filmfelvétel

Nürnbergi per: Göring tanúvallomása

Hermann Göring a német légierő parancsnoka volt. Egyike volt a 22 legfőbb háborús bűnösnek, akiknek a perét a nürnbergi Nemzetközi Katonai Törvényszék tárgyalta. Ezen a felvételen Göring az 1941. július 31-jén kiadott parancsáról vall, amellyel Reinhard Heydrichet, a Birodalmi Biztonsági Főhivatal vezetőjét megbízta, hogy dolgozzon ki "egy megoldást az európai zsidókérdésre". A törvényszék minden vádpontban bűnösnek találta, és halálra ítélte. A halálos ítéleté végrehajtása előtt nem sokkal Göring öngyilkosságot követett el.

szöveg

„Nem, ez egyáltalán nem helytálló.” „Rendben, mondja el az Ön fordítását.” „… az Önre az 1939. január 24-i rendeletben osztott feladat, a zsidókérdés a rendelkezésre álló időben, kivándorlással vagy evakuálással történő optimális megoldása ügyében ezúton felhatalmazom, hogy dolgozza ki a szervezési, funkcionális és anyagi intézkedések átfogó tervét a zsidókérdés – és most jön a döntő kifejezés, amelyet nem megfelelően fordítottak – teljes megoldását, mert itt a szövegben ez áll és nem az, hogy végső megoldását, hanem teljes megoldását célzó intézkedések előkészítésére Németország teljes európai befolyási övezetében.” „Ez az ügy a Biztonsági Rendőrség és a Biztonsági Szolgálat parancsnoka, Heydrich SS-tábornok hatáskörébe tartozott, ezt jól tudjuk?” „Így van.”


Bejelölések


  • National Archives - Film
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.