Gregor Wohlfahrt

Gregor Wohlfahrt

Született: 1896. március 10.

Köstenberg-Velden, Ausztria

Gregor egy faluban született az ausztriai Karintia tartományában. Az I. világháború alatt az osztrák-magyar hadseregben szolgált, ahol megsebesült. A katolikus neveltetésű Gregor és felesége az 1920-as évek végén betértek a Jehova tanúi sorába. Gregor földművesként és kőfejtőként dolgozott, hogy feleségét és hat gyermekét eltartsa.

1933–39: Az osztrák kormány 1936-ban betiltotta a Jehova tanúinak térítő tevékenységét. Gregort megvádolták, hogy engedély nélkül házal, és rövid időre börtönbe került. Amikor Németország 1938-ban annektálta Ausztriát, Gregor a gyülekezete élén bojkottálta a népszavazást a német-osztrák egyesülés ratifikálásáról. Gregort náciellenes fellépése miatt városának polgármestere 1939. szeptember 1-jén letartóztatta. Berlinbe küldték, hogy ott haditörvényszék elé állítsák a katonai szolgálat megtagadása miatt. Halálra ítélték, és 1939. december 7-én a berlini Plötzensee börtönben lefejezték.

1940–45: A háború folyamán Gregor egész családját letartóztatták, mivel nem megtagadták az együttműködést a nácikkal. Gregor két fiát is kivégezték: egyiküket fiút a Plötzensee börtönben lefejezték, ugyanott, ahol 1939-ben Gregort is, a másikat pedig lelőtték. Gregor legidősebb fia, Franz megtagadta a részvételt a katonai kiképzésben, és nem szalutált a náci lobogónak, ezért öt év kényszermunkára ítélték egy németországi táborban.

Gregor és két fia mellett a nácik másokat is üldöztek a Jehova tanúinak gyülekezetéből, amelynek Gregor is tagja volt.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.