Gad Beck

Gad Beck

Született: 1923. június 30.

Berlin, Németország

Gad Berlinben nőtt fel. Az apja ausztriai zsidó bevándorló volt, anyja pedig áttért a zsidó hitre. A Beck család Berlin szegényebb területén élt, ahol javarészt Kelet-Európából érkezett zsidó bevándorlók laktak. Gad és ikertestvére, Miriam 5 évesek voltak, amikor a Beck család átköltözött Berlin Weissensee kerületébe, és Gad itt kezdte meg az általános iskolát.

1933–39: Csak 10 éves voltam, amikor a nácik hatalomra jutottak. Az iskolában kevés zsidó diák volt, így hamar a zsidóellenes megjegyzések kereszttüzébe kerültem: „Nem ülhetnék valahová máshová – nem Gad mellé? Olyan büdös zsidó lábszaga van.” 1934-ben a szüleim beírattak egy zsidó iskolába, azonban 12 éves koromban ott kellett hagynom, mivel nem tudták fizetni a taníttatásomat. Kereskedősegédként kaptam munkát.

1940–44: Vegyes házasságban született gyerekként [Mischlinge] engem nem vittek keletre a többi német zsidóval együtt. Berlinben maradtam, ahol beálltam a földalatti mozgalomba, és segítettem a zsidókat Svájcba szöktetni. Homoszexuálisként megbízható nem zsidó homoszexuális ismerőseimhez fordulhattam, ha élelemre vagy búvóhelyre volt szükség. 1945 elején a Gestapo egy zsidó besúgója elárult engem és néhány barátomat a földalatti mozgalomból. Egy berlini zsidó tranzittáborba kerültem.

A háborút követően Gad segített megszervezni a zsidó túlélők emigrációját Palesztinába. 1947-ben Palesztinába költözött, majd 1979-ben visszatért Berlinbe.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.